tomtenissar av toarullar, julpyssel
Jul, Pyssel för barn

Julpyssel för barn: Söta tomtenissar i 4 enkla steg

När julen närmar sig är det tomtenissarnas tid att skina. De små varelserna har spenderat hela året med att leta efter snälla barn, och nu är det full fart i tomtens julverkstad. En rolig jultradition är att göra egna tomtenissar och placera ut dem i hemmet. I det här pysslet för barn (och vuxna) gör vi tomtenissar av toarullar i 4 enkla steg. Det kräver lite fingerfärdighet, men resultatet blir hur fint som helst.

De små nissarna kan även bli till en slags hemmagjord adventskalender. Varje morgon får barnen springa runt och leta efter sin tomtenisse. När de hittar den finns det en liten lapp instoppad i toarullen, som kan innehålla ett roligt julskämt eller en gåta. Några dagar kan innehållet i den hemmagjorda julkalendern vara extra kul, kanske en biobiljett eller en pengasedel. Oavsett vad värmer det hjärtat att hitta nissarnas glada små ansikten.

Samla ihop några toarullar och gör en helt team av tomtenissar för barnen att leka med. Så här gör du:

Material

material till pyssel, färgade papper, pensel, sax, toarulle

Du behöver:

  • Toarulle
  • Färg
  • Färgade papper
  • Glitter
  • Bomullsboll
  • Penna
  • Pensel 
  • Sax
  • Lim

1. Måla ansikte och öron

Börja med att måla tomtens ansikte i den färg du vill att huden ska ha. Räkna med att ansiktet tar upp ungefär en tredjedel av toarullen. Eftersom öronen ska ha samma färg kan du klippa ut och måla dem redan nu.

2. Skapa tomtenissens kläder

Vira det färgade pappret runt toarullen och klipp av där pappret nått hela vägen runt. Detta blir tomtenissens dräkt. Limma eller tejpa ihop pappret på baksidan.

3. Klipp ut mössa, hår, krage och bälte

Nu är det dags att klippa ut de övriga delarna. Använd dina färgade papper och klipp ut den design du vill ha. För en mjukare tomtenisse kan du använda tyg istället för papper. Eller helt enkelt måla alla delar direkt på toarullen.

4. Sätt ihop tomtenissens delar

Nu till det roliga! Limma först på hår och krage följt av bälte. Därefter limmar du på mössa, mösskant och sist öron. Du kan även skära små hack i toarullen där öronen ska sitta och trä in dem. Sist målar du på ett ansikte.

Nu är tomtenissen klar!