jultomte av toarulle, julpyssel för barn
Jul, Pyssel för barn

Enkel jultomte i barnpyssel med toarulle

Snart är julen här och barnen är redo att pyssla! Idag gör vi en särskilt populär julfigur som för många barn är höjdpunkten på hela julafton. Vi pratar givetvis om jultomten – julens älskade gåvobringare! 

Visste du att denna rödklädda superhjälte vuxit fram genom 1700 år av myter och legender? Därför finns det idag ganska många uppfattningar om var han faktiskt bor. I Sverige och många andra länder vet vi att jultomtens verkstad ligger uppe i Nordpolen. Men enligt finländarna bor tomten, som de kallar för Rovaniemi, i Lappland. Barnen i Danmark skickar istället sina önskelistor till Grönland. I Belgien och Nederländerna menar man att tomten i själva verket föredrar värmen i Spanien – men att han varje år kommer till Amsterdam på ett ångfartyg.

Historierna om jultomtens hemadress är många, och vi tycker det är så kul att göra honom till en del av det årliga julpysslandet. I detta roliga julpyssel för barn använder vi en toarulle för att göra en jultomte. Skrolla vidare för instruktioner!

Material till jultomte av toarulle

Du behöver:

  • Toarulle
  • Målarfärg
  • Rött, vitt, gult och svart papper
  • Ögon
  • Penna
  • Pensel
  • Sax
  • Lim

1. Måla toarullen

Börja med att måla toarullen. Ungefär en tredjedel målas i den färg du vill att tomtens ansikte ska ha. Resten av toarullen målas röd, som tomtens dräkt!

2. Klipp ut mössa, skägg och skärp

Klipp ut mössa, skägg och skärp i de färgade papperna som på bilden. Skärpet och mössans kant ska vara lika långa som ett varv runt toarullen.

3. Limma på de olika delarna

Limma på mössa, skägg och hatt på tomtens kropp – toarullen. Skärpet och mösskanten fäster du på baksidan.

4. Limma på ögon och gör en mustasch

I det fjärde och sista steget limmar du på ögonen och markerar tomtens mustasch med pennan. Sedan är du klar. Visst blir han söt!

En annan härlig julfigur och en nära vän till tomten är Rudolf med den röda mulen. Klicka här för att komma till vårt Rudolf-pyssel!